بيشتر بنگلادش متشكل است از جلگه هاي آبرفتي در دلتاهاي رود گنگ و براهماپوترا میباشد كه به هم
مي پيوندند و رود پادما را به وجود مي آورند.
جلگه هاي باتلاقي ( عموما كمتر از 9 متر از سطح دريا ارتفاع دارد) را رود هايي كه به رود شاخه هاي بيشماري تقسيم مي شوند و داراي كنار ه هاي برآمدهاي هستند ,به قطعات تقسيم مي كنند . مناطق ساحلي جنوب و جنوب شرقي داراي جنگلهاي درخت كرنامیباشد.
رود هاي مهم : گنگ ، براهماپوترا.
آب و هوا: آب و هوا استوايي است و بالاترين دماها بين آوريل و سپتامبر روي مي دهد. بيشتر بارندگي كشور بين ماههاي ژوئن و اكتبر در مونسون هاي سالانه اي است كه طوفان هاي شديد به همراه بادهاي تند موجب سيل زدگي جدي ميشود . مجموع ميزان بارندگي از 1000ميلي متر در غرب تا 5000 ميليمتر در تپه هاي سيهلت متغيير است.
شهرهای مهم:
چیتاگونگ, خولنا, راجشاهی, ميمنگ سينگ,کامیلا, سیهلت, براسال
مساحت:
144,000 کیلومتر مربع
خط ساحلی:
580 کیلومتر
مختصات جغرافیایی:
24 درجه شمالی و90 درجه شرقی
حکومت
پارلمان ( جاتيا سانگساد) متشكل است از 300 نماينده كه براي دورهاي پنج ساله با راي تمامي افراد بالغ انتخاب مي كردند به علاوه 30 زن كه از سوي نمايندگان منتخب بر گزيده مي شوند.
پارلمان, رئيس جمهور( كه براي پنج سال خدمت مي كند) و نخست وزير را انتخاب مي كند . نخست وزير شوراي وزيران را انتصاب مي كند.
احزاب عمده سياسي عبارتند از:
• حزب جاتيا
• عوامي ليگ
• جمعيت اسالامي
• حزب ملي گراي بنگلادش (BNP)
با جزيه هند بريتانيا در 1947، اين ناحيه به دليل مسلمان بودن اكثريت جمعيت با ايالت شرقي پاكستان مستقل تبديل شد . پاكستان شرقي به خاطر فاصله 1600 كيلومتري از ايالت غربي اردوزبان و از نظر سياسي حكمفرما،ؤ خود را قرباني بي عدالتي اقتصادي و قومي يافت.
در 1971 اين انزجار باعث بروز جنگ داخلي شد و كمك هند به نيروهاي نا منظم بنگالي منجر به ايجاد جمهوري خلق بنگلادش ( بنگال آزاد) مستقلي تحت رهبري شيخ مجيب الرحمان شد . تروز اين شيخ در 1975 در نهايت منجر به قدرت رسيدن ژنرال ضياءالرحمان شد و وي با انجام اصالحاتي در قانون اساسي كشوري اسلامي به وجود آورد.
اين ژنرال نيز خود در 1981 ترور شد و ژنرال ارشاد در 1982 به قدرت رسيد . در 1986 جكومت نظامي ملغي گشت و با اصلاحاتي در قانون اساسي دولتي غير نظامي زمام امور را به دست گرفت. به دنبال مدتي اغتشاش پرزيدنت ارشاد خلع و متهم به فساد شد.
در مارس 1991، حزب ملي بنگلادش به رهبري بيوه ضياء الرحمن ،برنده انتخابات چند حزبي گرديد. از آن زمان نظام حكومتي بنگلادش از محور رئيس جمهور به محور پارلمان تغيير يافته است.
دفاع
كل نيروهاي مسلح : 500/106(1991).
خدمت سربازي: ندارد.
آموزش
ميزان با سوادي : 35% (1990).
سنين تحصيل اجباري: ( از 1992) 5 تا 10 سال .
تعداد دانشگاه : 6.
اقتصاد
بنگلادش با جمعيتي سريعا در حال رشد يكي از فقير ترين كشورهاست و به كمك خارجي شديدا وابسته است . كشاورزي و دامداري بيش از 70% جمعيت را به خود اختصاص مي دهد.
برنج در بيش از سه چهارم زمين قابل كشت توليد ميشود . با وجود حاصلخيزي زمين، محص.ل اغلب با سيل و چرخه ها از بين مي رود . در 1992 طرحي بزرگ با عنوان طرح مهار سيل آغاز شد ،
كه طبق آن مسير رودخانه ها تعيير م ديواره آنها مرتفع خواهد شد. كشت تجاري عمده كشور چاي و كنف است كه بنگلادش 90% توليد جهاني آن را در دست دارد. صنايع معدني كم است ولي ذخاير گاز طبيعي وجود دارد.